Att göra

Stenshuvud Nationalpark

Ett stenkast från Svabesholm ligger en av Sveriges vackraste nationalparker. Nationalparkens natur blommar och visar sina vackra sidor under alla säsonger och årstider.

Stenshuvud Nationalpark är 400 hektar stor, varav cirka 80 hektar är hav. Själva berget Stenshuvud består av tre toppar varav den norra är den högsta med sina 97 meter över havet. Här har man en magnifik utsikt över Hanöbukten och vid klart väder kan man se den danska ön Bornholm, som en blå skugga vid horisonten i sydöst.

Charmen med Stenshuvuds nationalpark är att man inte behöver gå långt för att se mycket. Landskapet är väldigt varierande med torra ängar, blöta ängar, rik lövskog, blöt lövskog, sandstrand och klippstrand. Stenshuvud Nationalpark är en av Sveriges artrikaste områden och verkligen mångfaldens nationalpark med sina skogar, ängar, betesmarker, mossar och småvatten. Här får du uppleva en natur man inte ser på andra platser.

Missa inte vårens härligaste händelser:
– Vårblomningen med alla sippor – vita, blå, och gula
– Lövsprickningen i den ljusa avenbokskogen
– Fåglarnas sång under tidig vår
– Backsipporna

Missa inte att besöka Naturum som är nationalparkens besökscentrum. I naturum finns en utställning om nationalparken och kunnig personal som hjälper dig med frågor, tips på vad som är sevärt just nu och hur du hittar i nationalparken.

Vi rekommenderar: Blå slingan startar vid naturum. Tar ca 30 min i lagom takt. Man går på spång genom skogen förbi orkidéängen (blommar i maj) ner till vattnet och Stenshuvuds vackra strand. Slingan leder sedan tillbaka igen genom betesmarken längs med Hullabäckens porlande. Slingan är lätt att gå och är handikappanpassad.

Läs mer om Stenshuvud Nationalpark här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för massor av härliga nyheter, förtur till evenemang och erbjudanden!

 

 

en_GB