Om oss

Svabesholms historia

Svabesholms historia sträcker sig 400 år tillbaka i tiden och är ett gods vid Stenshuvud i Södra Mellby socken i Simrishamns kommun i Skåne. 
Namnet Svavidsholm förekommer först 1625. Adelsman Mogens Svave tillskrevs denna gård i Mellby. 1688 nämnes gården som Kungsgård. Kungsgårdar var gårdar på olika orter i ett land, vilka kungen hade till sitt förfogande för att på gårdens avkastning, in natura, kunna försörja sig och sitt beridna följe. Skatt betalades ursprungligen enbart till krigsmakten.

Svavidsholm omfattade hela Mellby socken och sträckte sig hela vägen ned till havet och inkluderade hela nuvarande Stenshuvud och nationalparken. Grundstommen till Svabesholm erhöll Jesper Göje genom tre byten med kronan åren 1618–1621 som bland annat tillförde honom 9 gårdar i Svineberga by där gården anlades.

När Skånska Dragonregementet sattes upp år 1676 organiserades det i 8 kompanier. Chefen för en av dessa enheter tilldelades Svabesholm Gård. Svabesholm var en av de 12 skånska kungsgårdar som genom freden i Köpenhamn 1660 kommit i kronans ägo i utbyte mot den förlorade ön Bornholm. I drygt 150 år fram till 1834 fungerade Svabesholm som ryttmästareboställe, dvs gårdens avkastning utgjorde kompanichefens lön i fredstid och bostad mellan fälttågen. Kompaniets numerär var 125 ryttare. Dessa kom utsocknes ifrån eftersom Karl XI med snapphanefejderna i friskt minne inte litade på skåningarna. Detta ledde till åtskilliga kontroverser mellan ortsbefolkningen och soldaterna.

Mangårdsbyggnaden byggdes senast upp efter brand år 1902. Måns Tufvesson såg till att den återuppbyggdes och hans namn finns på östra gaveln.

1968 övertogs driften av gården av familjen Thuresson, Ravlunda. 1991 friköptes gården från domänverket och 1996 köpte nuvarande ägare Anders Thuresson gården av sina föräldrar och har renoverat den kontinuerligt sedan dess. Under våren 2003 restaurerades den västra flygeln som tidigare inrymt mejeri och tjänstebostäder. Traditionsenligt finns idag stall med ett 25-tal boxplatser, ridhus och utomhusridbana med Thuressons eget ridbaneunderlag ”High Tide System” samt gräsbana med galoppslinga.

Anders Thuresson har som vision att utveckla gården till ett besöksmål där varje byggnad på gården fyller en funktion som tillsammans ger besökaren ett differentierat utbud. Idag finns ett antal hyresgäster som tillsammans erbjuder vacker besöksträdgård med plantshop, design, heminredning samt mode och vintage. 

Anders dotter Caroline driver idag gårdshotellet som erbjuder 23 bäddar samt ett Pensionat i byn, med 21 bäddar. Tillhörande finns även Café & Lantkök och verksamhet som bröllop och konferens. Det som utmärker Svabesholms Kungsgård är att besökaren får en känsla av att ha hittat sin ”egen” gård. Här står djuren och naturen i fokus och här är en hållbar miljö högsta prioritet. Tillhörande gården finns ca 130 hektar åker och skog och gården är självförsörjande på värme genom fliseldning ifrån egen skog och har solceller som gör gården
självförsörjande på el.

Familjen Thuressons idé bygger på det äkta mötet mellan besökaren och gårdens genuina miljö och dess kringliggande natur. Utbudet av upplevelser är mångfacetterat. Att unna sig att bara njuta kan också vara en nog så stark upplevelse. Mottot är att ingenting är omöjligt och att besökarnas vistelse på gården blir ett minne för livet.

Vi guidar er till er bästa upplevelse, varmt välkommen!
Anders Thuresson & Caroline Thuresson Skog

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för massor av härliga nyheter, förtur till evenemang och erbjudanden!

 

 

sv_SE